Rácz Zsuzsa
fotó: Bulla Bea

Rácz Zsuzsa vagyok, újságíró, író és coach, szervezet-és közösségfejlesztő szupervízor.

Miskolcon, a diósgyőri lakótelepen nőttem fel, a Herman Ottó gimnáziumban érettségiztem. Az ELTE angol és kommunikáció szakjai mellett 19 évesen kezdtem el dolgozni, a Magyar Rádió riporter- stúdiós növendékeként.

Egy életre szerettem bele az újságírásba, és abba, hogy embereket nyissak meg, szóra bírjam őket, beszélgessünk, hozzunk létre együtt valamit- elsősorban közösségeket.

A Károli Egyetem pszichológia tanszékén a szupervízor, majd a coach szakon diplomáztam. Pár évvel azután, hogy az életemet előbb felborította, majd újrarendezte első regényem, a 2002-ben megjelent Állítsátok meg Terézanyut! hazánkban szinte elképzelhetetlen sikere: 150 ezer eladott példány, 1 mozifilm, 1 hangjáték.

Idén, 20 év után végre újjászületett Terézanyu: megjelent a sorozat 3. darabja, Kovácsné kivan címmel, mely a családos lét örömeit ÉS szívását mutatja be szókimondóan, tabutörően, sok humorral.

A regény két hét alatt lett bestseller: az első kiadás összes példánya elfogyott, Kovácsné a sikerlisták stabil szereplője lett, már felmerült a megfilmesítés lehetősége is – ahogyan az a Terézanyuval is történt 20 éve.

Az elmúlt húsz évben írással, valamint közösség-és szervezetfejlesztéssel foglalkoztam.

Elsősorban céges teamekkel és női csoportokkal dolgozom: ebből nőtt ki a Terézanyu pályázat, mely mögött ma már több ezer nőből álló országos közösség, klub áll.

A 10. jubileumi pályázatot 2024-ben rendezzük az Eisberg Hungary Kft támogatásával.

A pályázat sokaknak adott teret és szárnyat: innen indult például Fiala Borcsa, a wmn.hu jelenlegi főszerkesztője, és R. Kelényi Angelika írói pályája is.

A számomra egyik legtöbb örömet adó munka a storycoaching csoportok vezetése: a saját módszertan a kreatív írást, önkifejezést fejleszti a coaching eszközeivel, és alkotó közösséget teremt. A  pandémia sötét hónapjaiban indítottam el, elsősorban kiscsoportos ( 8-9 fő), online formában, kezdőknek és haladóknak, sőt, cégeknek- elsősorban vezetői teameknek- is tartok kurzusokat.

Közel 200 embert vett részt rajtuk az elmúlt 3 évben,  húszan vagy már megírták és kiadták, vagy éppen dolgoznak első regényükön.

A nőkkel végzett munkámból nőtt ki az Aranyanyu díj – hét éven át adtuk át. Az első olyan díj volt hazánkban, melyet kizárólag nők kaphattak meg. Az egészségügyben, oktatásban, szociális szférában végzett felbecsülhetetlen értékű munkájukat köszöntük meg méltó módon és hívtuk fel a figyelmet nélkülözhetetlen, mégis alig elismert szerepükre.

A Terézanyu sikere óta több tízezer nőt ismertem meg személyesen, történeteiken keresztül: szakértője lettem a nők helyzetének, a társadalmi összefüggéseknek, a nők történelmének- a legnagyobb társadalmi kisebbséget sújtó előítéleteknek és hátrányoknak.

Sok évnyi kísérletezés után jöttem rá, hogy egyetlen módon tudok beszélni minderről, ha azt akarom, hogy értsék: humorral.

Mi a nők szuperereje?- címmel olyan „nőügyi” stand-up előadásokkal lépek fel, melyek során nem csupán nevet a nagyérdemű, hanem meg is érti az összefüggéseket. 2023-ban az Egyenlítő Alapítvány nőnapi konferenciájának, és a Netedukatio éves konferenciájának key-note speakere voltam, több száz ember előtt léptem fel.